Откъде идват децата?

Приказка

В една бяла къщичка на края на града живеело малко момченце на име Сами, което било едно дете на мама и на тати. То се чудело по цял ден само вкъщи какво да прави и много искало да си има някого, с когото да си играе. Сами виждал, че понякога и неговите родители скучаели, а майка му често имала нужда от помощ, когато готвела или чистела.

Един ден, разсъждавайки за това, на момчето му хрумнало гениален план – на него му трябвало сестриче. Тя хем щяла да си играе с него, хем той щял да я пуска да помага на майка им, когато било необходимо. Това било то – Сами решил да изненада родителите си и да им подари малко момиче. Така всички щели да са щастливи и никой нямало да скучае.

Имало само един много основен проблем – Сами не знаел от къде идват децата и нямало как да си вземе сестричка, без да разбере това. Той не можел да попита нито майка си, нито баща си – в такъв случай би развалил изненадата. Това не го отказало. В една слънчева сутрин малкият взел своята раничка и тръгнал на път. Щял да пита всеки по пътя, само и само да намери търсения отговор. Вървял Сами, вървял и стигнал до градския парк. Там попаднал на голям мравуняк. Мравките се разхождали насам-натам и пренасяли храна в дома си. Момчето ги гледало колко са много и решило, че те би трябвало да знаят, щом имат толкова много братя и сестри.

– Хей, мравки! – извикал Сами. – Имам един въпрос.

Мравките спрели за миг и една от тях пристъпила към момчето и му казала:

– Питай, питай, но бързо, че събираме храна за зимата.

– Аз много искам да си имам по-малка сестра, но не знам от къде да си намеря. Знаете ли откъде идват децата?

– Ами ние вече имаме тук в мравуняка. По принцип ни трябват, но за теб може да дадем една. Искаш ли?

Сами се почесал замислен и отговорил:

– Ами не, мравка не. Всъщност ми трябва момиче, голямо почти колкото мен.

– Хм, тогава трябва да намериш Белобрадия Старец. Той се занимава с всякакви деца. Нашите също идват от него, но не знам как. Питай мишките, те скитат по цял ден, сигурно знаят нещо.

Сами потеглил отново. Гледал ту наляво, ту надясно и накрая открил една миша дупка. След като почакал малко, от нея излязла малка мишка.

– На гости ли ми идваш момче? – попитала тя.

– Мравката ме прати при теб, за да те питам нещо. Аз си търся сестра, но не знам откъде идват децата. Мравката каза, че трябва да намеря Белобрадия Старец. Ти, бродиш от сутрин до вечер по всяко кътче, което видиш, знаеш ли нещо за него?

– О, той е този, който може да ти даде сестриче. Той дава деца на всички хора и на всякакви животинки. Само че живее доста далеч, досега не съм открила дома му. Питай Гълъбко. Той е стар пощенски гълъб и сигурно знае къде живее Стареца.

Сами благодарил на отзивчивата мишка и почнал да гледа по дърветата, за да открие гълъба. Не след дълго го намерил – бил кацнал на една статуя.

– Гълъбко? – плахо попитало момчето.

– Аз съм.

– Знаеш ли къде живее Белобрадия Старец?

– Ох, дете, стар съм вече. Едно време летях до дома му. Беше много далеч – високо, високо в небето, някъде на север или може би на юг – не помня вече, остарях.

Сами много се натъжил от този отговор, оставил гълъба, седнал на една пейка и тихо заплакал. След малко до него седнал възрастен човек.

– Защо плачеш, момче?

– Ами, защото не мога да открия Белобрадия Старец.

– Защо ти е?

– Искам да имам сестриче. Мислех да изненадам мама и тати и сам да си намеря сестра, но не знаех дори откъде идват децата. Питах мравката, тя ме прати при мишката, а тя при гълъба. Те ми казаха, че има един Белобрад Старец, който дава децата, но той живее някъде надалеч, никой не знае къде. Ти знаеш ли нещо за него.

– О, да, чувал съм за него. Той живее далеч, в голям и хубав дом. Има си фабрика за деца. От сутрин до вечер проучва по колко и къде да прати деца – при хора, мравки, котки, мишки, птици и всякакви други животни. Някои хора му пишат писма, други само си пожелават деца и той им праща. Понякога слиза тук в града и си говори с хората или подарява бонбони на малките деца. Даже разказва най-различни приказки. Казват, че знаел повече приказки от всеки друг човек.

– Иха-а! – Сами бил захласнат и вече отдавна забравил, че е тъжен. – Искам да се запозная с него!

– Знаеш ли, Сами? – продължил старецът. – Белобрадия Старец вече знае, че искаш сестричка и се е заел да ти осигури най-хубавата и най-добрата сестра, точно като за теб.

– Така ли? – Тогава момчето се обърнало към стареца до него и се вгледало в дългата му бяла брада.

– О, да, бъди сигурен.

– Но ти да не си Белобрадия…?

В този момент Старецът се усмихнал топло и в един миг изчезнал от погледа на момчето. Сами бил сигурен, че се е срещнал не с кой да е, но със самия Белобрад Старец. Много развеселен, той бързо се прибрал вкъщи. Сега вече знаел откъде идват децата, знаел и че скоро ще има сестра за него.

Никой не повярвал на историята му тогава, но не след дълго момчето вече имало малка и много хубава сестричка. Всеки път, когато Сами я погледнел, се сещал за добрия Белобрад Старец, който му я изпратил и се усмихвал.

Advertisements
Публикувано на моите писаници и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Откъде идват децата?

 1. Поздравления за първата публикация. Пожелавам ти много блог вдъхновения…

 2. Честито миличко, пожелавам ти постоянство в блогването 🙂

 3. Людмил каза:

  Личи си, че си мама. Вече събираш приказки. А пък аз си мисля, че все още обичам приказките 🙂
  Добре дошла в джунглата на пишещите 😉 Успех!

  • bebona каза:

   Благодаря за приветствията!
   Докато свикна с блога, наистина ще се чувствам като в джунгла 🙂

 4. Ралица каза:

  Поздравления, Бени !!!
  Пожелавам ти винаги да имаш вдъхновение и желание да пишеш:)

  Очаквам с нетърпение следващите публикации !!!

 5. Поздравления за първите публикации и добре дошла в блогосферата! Не се познаваме лично, но се познаваме със съпруга ти. Успех!

 6. тони каза:

  поздравление много е добро и все така да баде

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s